Zdrowotne właściwości soi…

Soja jest taką rośliną, o której w dzisiejszych czasach bardzo dużo się mówi ze względu na jej wartości odżywcze. Stanowi jeden z głównych składników w jadłospisie wegetarian, ale nie tylko.

Na pewno powinny po nią sięgnąć te osoby, które zmieniają swoje złe nawyki żywieniowe na dobre, ponieważ soja jest źródłem pełnowartościowego białka. Oprócz tego znajdziemy tu także witaminy z grupy B, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Soja ma wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim:

    • zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy,
    • zapobiega zaparciom ze względu na dużą zawartość błonnika, który ma też wpływ na uczucie sytości,
    • ma wpływ na poziom złego cholesterolu,
    • wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego,
    • łagodząco wpływa na przebieg menopauzy u kobiet,
    • zapobiega zachorowaniom na nowotwory kobiece,
    • zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę.

 

Produkty sojowe wymagają przed przyrządzeniem odpowiedniego przygotowania. Należy je zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Dopiero kiedy zostaną namoczone, powinny być gotowane aż do uzyskania miękkości. Później wystarczy tylko odcedzić i można jeść.

W sprzedaży możemy kupić nasiona soi lub skorzystać z gotowych produktów sojowych. Ciekawym pomysłem na drugie danie są kotlety sojowe. Gotowe można dostać w sklepie. Wystarczy je wcześniej namoczyć w wodzie lub bulionie. Dalsza cześć ich przygotowania zależy już od naszej pomysłowości. Możemy je przygotować jak tradycyjne kotlety lub przygotować potrawkę z kotletów sojowych i papryki. Produkty sojowe to także mleko sojowe. Jest ono szczególnie polecane dla osób, które są uczulone na laktozę. Mleko sojowe nie zawiera tego składnika. W sprzedaży mleko sojowe jest proponowane w różnych smakach. Jedynym minusem tego produktu jest to, że zawiera mniej wapnia, niż to jest w przypadku mleka krowiego.

Wartym polecenia jest sos sojowy, który powstaje z ziaren soi, pszenicy, wody i soli w wyniku fermentacji. Ten produkt jest źródłem przeciwutleniaczy. Można go stosować do ryżu, mięsa i ryb. Jest najważniejszą i najpopularniejszą przyprawą w kuchni chińskiej.

Post Author: redaktor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *