Rozgrzewający krem pomidorowy

Coraz chłodniejsze jesienne popołudnia skłaniają do rozgrzewania się za pomocą ciepłych, aromatycznych potraw. Najskuteczniej pomogą w tym gęste zupy – kremy.

Efektowne i niezwykle smaczne, mimo to łatwe i szybkie w przygotowaniu, będą idealnym posiłkiem awaryjnym w przypadku niespodziewanych gości, sprawdzą się też doskonale jako danie obiadowe, a także kolacja dla całej rodziny. Można wykorzystać do ich przyrządzenia niemalże każde z warzyw, jednak jedną z najpopularniejszych tego typu zup jest włoski rozgrzewający krem z pomidorów. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste.

Rozgrzewający krem pomidorowy

Potrzebować będziemy następujących składników:

  • pęczek włoszczyzny
  • 3 udka z kurczaka
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • puszka pomidorów krojonych z bazylią
  • 80 g oliwek czarnych
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 g świeżego imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól pieprz,
  • świeży imbir do smaku

Włoszczyznę obrać i wraz z udkami z kurczaka zalać litrem wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować powoli na małym ogniu. Powstały w ten sposób bulion drobiowy odcedzić, dodać do niego przecier pomidorowy, sól, pieprz i świeży starty imbir, następnie gotować jeszcze przez 10 minut. W tym czasie na oliwie zeszklić należy czosnek oraz pokrojony w kostkę seler naciowy i całość wraz z pokrojonymi w krążki oliwkami i krojonymi pomidorami wrzucić do zupy. Na koniec całość wystarczy zagotować i gotowe! Zupa będzie jeszcze bardziej pożywna i sycąca, jeśli podana będzie z kawałkami mięsa, ugotowanymi w wywarze. Smacznego! Przepis dostarczyła Valfrutta.

Post Author: redaktor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *